De VR bril of headset is aangeschaft en thuisgeleverd. Na het uitpakken en het downloaden van verschillende apps kan het plezier beginnen. Je start de VR bril op en tot je verbazing denk je: “Huh wat is dit?! Onscherp beeld, wazig of zelfs dubbel beeld. Hoe kan dit nou?” Je had nog zo gecheckt of de smartphone VR ondersteund en dan krijg je dit.
Geen nood want in dit artikel lees je alle tips en hulp om wazig of dubbel beeld bij de VR bril op te lossen.
VR-beeld problemen zijn op te splitsen in grofweg twee categorieën: Onscherp beeld en dubbel beeld.
Allereerst is er een verschil tussen wazig beeld en dubbel beeld. Wazig beeld is wanneer de scherpte van de bril niet goed is. Om het preciezer te zeggen: De lenzen in combinatie met de ogen zorgen voor een troebelig beeld (alsof het mistig is). Dubbel beeld heeft in meeste gevallen te maken met de kijkhoek en breedte van de lenzen.
Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het beeld van je VR bril niet naar behoren is Hieronder worden ze uitgelegd:
- Lenzen zijn niet schoon
- Smartphone scherm is vies
- Smartphone ondersteunt enkel lage resolutie en kwaliteit
- Positie van de smartphone in de VR case (verschoven of niet gecentreerd)
- De afstand van de lenzen tot het scherm is niet goed ingesteld
- De breedte stand van de lenzen is niet goed ingesteld
- De IPD is nog niet ingesteld
- De doorzichtige beschermsticker zit nog op de lenzen
- Je draagt een bril of eigen lenzen
- De bril zit niet op de juiste manier om je hoofd
VR onscherp beeld
Onscherp beeld kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan variëren van simpelweg een scherm met vette vlekken tot aan hardware beperkingen van de smartphone zelf.
Lenzen zijn niet schoon
De lens van een VR bril is erg gevoelig voor krassen en viezigheid. Vanzelfsprekend, maar wordt toch wel eens over het hoofd gezien. Controleer dit dus even voordat je de bril op zet, en veeg voor de zekerheid de lenzen even schoon voor gebruik. Dit kun je het beste doen met een speciaal microfiber doekje (meegeleverd in de meeste gevallen). Wees hiermee wel voorzichtig, want de lenzen van je headset zijn erg gevoelig voor krassen en viezigheid. Check ook of je lenzen niet vochtig zijn.
Smartphone scherm is vies of beschadigd
Door het vele gebruik kan een smartphone gemakkelijk vetvlekken en bacteriën bevatten. Wanneer is de laatste keer dat jij je smartphone hebt schoongemaakt? Juist ja. Je handen zijn een grote bron van bacteriën en je raakt je display dagelijks duizenden keren aan. Dit kan natuurlijk ook weer effect hebben voor het zicht door je VR bril.
Maar geen nood, ook hier zijn gewoon dingen aan te doen. Zo bestaan er vloeibare screenprotectors, anti bacteriële doekjes en ook een microvezel doekje gaat bacteriën tegen. Mocht je screenprotector beschadigd zijn kan simpelweg deze loskoppelen voor tijdens het spelen al voor verbetering zorgen.
Smartphone ondersteunt enkel lage resolutie en kwaliteit
Wanneer je je smartphone gebruikt als beeldvanger bij VR, kan het zo zijn dat het beeld minder scherp is door de lagere resolutie op je smartphone. Hoe hoger de resolutie van je smartphone, hoe beter de beeld kwaliteit zal zijn. Oudere smartphone modellen hebben minder ‘kracht’ dan het laatste Samsung of iPhone toestel. Ook een luxere VR bril (standalone bijvoorbeeld) heeft invloed op hogere beeld kwaliteit. Een smartphone heeft nu eenmaal minder rekenkracht dan een PC, dus dit heeft invloed op de kwaliteit van het beeld.
De afstand van de lenzen tot het scherm
Het kan zijn dat je niet de juiste afstand van de VR lenzen tot het scherm hebt ingesteld. Ook kan het zijn dat de breedte stand van de lenzen niet goed is ingesteld. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de gemiddelde afstand bij volwassenen rond de 64mm zit. De bandbreedte zit tussen de 54 mm en 72 mm. VR-brillen worden ontworpen door verschillende bedrijven, waardoor er verschil zit in design en vorm. Hierdoor zit niet elke bril hetzelfde en is er verschil in afstand van de ogen tot het scherm, maar bijvoorbeeld ook de breedte van de lenzen.
De doorzichtige beschermsticker zit nog op de lenzen
Voordat je in de weer gaat met de VR set, controleer even of de beschermsticker nog op de lenzen zit. Er worden standaard namelijk stickers ter bescherming op de lenzen geplaatst van een VR brillen. Voor een goede ervaring dienen deze er eerst afgehaald te worden.
VR dubbel beeld
Voor VR gebruik is het belangrijk dat het zichtveld van beide ogen goed is afgestemd tot het scherm, om zo te voorkomen dat het beeld niet matcht met ogen. Het beeld moet zo recht mogelijk staan. Dubbel beeld kan vermoeide ogen en hoofdpijn veroorzaken, hier zit je natuurlijk niet op te wachten.
De IPD is niet goed ingesteld
Een van de problemen voor dubbel beeld, is een verkeerde IPD afstelling. De Interpupillary distance (IPD) is de afstand tussen de pupillen van je ogen.
Bij veel VR brillen is deze te verstellen zodat je de optimale VR ervaring hebt. VR-brillen worden ontworpen door verschillende bedrijven, waardoor er verschil zit in design en vorm. Hierdoor zit niet elke bril hetzelfde en is er verschil in afstand van de ogen tot het scherm, maar bijvoorbeeld ook de breedte van de lenzen. De IPD is bijvoorbeeld op te meten door met een lineaal voor de spiegel de afstand tussen je pupillen te meten.
Om dit probleem op te lossen is er voor elk model VR bril een eigen IPD samenstelling beschikbaar. Deze zijn online veelal te vinden als VR QR-codes en met de camera van de smartphone eenvoudig te scannen (via een app).
Positie van de smartphone in de VR case of VR bril zelf
Het kan gebeuren dat de positie van de smartphone in de VR case is verschoven of niet gecentreerd. Hierdoor wordt het beeld onscherp. Dit is bij te stellen door de smartphone opnieuw in de VR case te plaatsen zodat deze recht in de houder zit. Zo weet je dat de bril gecentreerd is. Sluit indien nodig de smartphone opnieuw aan en kijk of het probleem is verholpen.
Bekijk daarnaast of je de VR set op de juiste manier op hebt, wanneer dit namelijk het geval is zou je alles helder en recht moeten zien. Een manier om dit te testen is om, wanneer je de bril op zet, te controleren of er geen dubbel beeld te zien is in het menu op het display. Wanneer je hierbij dubbel of wazig beeld te zien krijgt, kan dit betekenen dat de headset nog wat gedraaid moet worden tot deze goed aansluit in de juiste positie. Ook hierbij wordt aangeraden om voorzichtig te werk te gaan door de band om je voorhoofd bij te stellen.
Doe dit totdat je alles scherp ziet en verstel de band dan strak om je hoofd. Je kunt het scherm ook dichterbij of juist verder weg van je ogen instellen, wat ook effect heeft op je zicht.
Je hebt wellicht een extra bril nodig
Tot slot: Als je verziend bent of er een groot verschil zit tussen het zicht in je linker- en rechteroog, is het aangeraden om corrigerende lenzen of een bril te dragen voordat je de VR bril gebruikt. Met veel VR headsets is het prima om een bril te gebruiken. Stel dan wel goed de lenzen af zodat het beeld gecorrigeerd wordt ten opzichte van de bril.
0 Opmerkingen